Downloadwinkels van verschillende mobiele platformen hebben de afgelopen drie maanden een gigantische groei van het aantal gedownloade apps waargenomen. In drie maanden tijd zijn volgens het onderzoek van Canalys ca. 13,4 miljard apps gedownload. Over deze drie maanden is er een winst van 2,2 miljard dollar behaald. Apps zijn momenteel een gouden business.

En dat is niet zo gek want apps zijn één van de dingen die de smartphone zo populair maakt. De mogelijkheid zelf te bepalen hoe jij je toestel gebruikt wordt door vele gebruikers gezien als een groot voordeel. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de gemiddelde smartphone gebruiker al snel aan de slag gaat met het binnenhalen van apps die hij of zij belangrijk vindt.

Het onderzoek van Canalys is gericht op de vier grootste download winkels: de Apple App Store, de Google Play Store (Android), de Windows Phone Store en BlackBerry World. Het aantal gedownloade apps is tegenover vorig jaar met ca. 11% toegenomen. Aangezien we nog 9 maanden te gaan hebben, is het duidelijk dat er 1. Steeds meer mensen een smartphone hebben 2. Smartphone gebruikers steeds vaker een app downloaden.

De Google Play Store en de Apple App Store zijn verreweg de grootste download winkels. Dit heeft te maken met het feit dat het marktaandeel van BlackBerry en Windows Phone toestellen vergeleken met Android en iOS toestellen erg klein is. Daarom zullen er dus ook minder apps voor deze platforms gedownload worden.

Smartphone gebruikers zijn overigens vooral bereid om te betalen voor apps van de grotere namen. Bijna de helft van de 2,2 miljard dollar winst ging in de zakken van slechts vier ontwikkelaars: Disney, Electronic Arts, Zynga en Rovio.