De afgelopen week zijn de resultaten van een aantal onderzoeksbureau’s gepubliceerd. Uit deze cijfers komen twee interessante conclusies. Ten eerste is het aantal verkochte mobiele telefoons wereldwijd met 1,7% afgenomen. Ten tweede is het marktaandeel van Windows Phone het afgelopen jaar toegenomen.

Beide cijfers zijn afkomstig van onderzoeksbureau Gartner. Het bureau geeft aan dat in het jaar 2012 1,75 miljard mobiele telefoons zijn verkocht. Dit is geen karig aantal maar in het jaar 2011 werden er 1,7% meer toestellen verkocht.

Eerder nam alleen in het jaar 2009 het aantal verkochte toestellen af. De reden was destijds het begin van de wereldwijde economische crisis. Volgens Gartner is de oorzaak dit keer de sterke competitie tussen fabrikanten van mobiele telefoons. Veel consumenten stellen hun koop uit.

Naast een afname van het aantal verkochte mobiele telefoons, neemt ook het aantal verkochte feature phones sterk af. Het laatste kwartaal van 2012 werden er slechts 264,4 feature phoens verkocht, een daling van 19,3% tegenover het laatste kwartaal van 2011. Het aantal verkochte smartphones neemt daarentegen echter flink toe.

Windows Phone doet het voor het eerst sinds jaren ook beter. Volgens Gartner heeft dit te maken met de opkomst van Windows Phone 8 en de prijsverlaging van diverse Windows Phone 7.5 toestellen.

Het afgelopen jaar heeft Microsoft een marktaandeel van 3% weten te bemachtigen. In 2011 had Microsoft een marktaandeel van slechts 1,8%. Toch is het aandeel nog ver verwijderd van de gouden jaren van Windows Phone. In 2008 had Windows Phone nog een marktaandeel van 10%.

Android blijft in 2012 dominant. Het besturingssysteem van Google heeft ca. 75% van het marktaandeel gevolgd door Apple iOS met 21%. Het oude besturingssysteem van Nokia, Symbian, en BlackBerry zijn langzaam aan het verdwijnen.