De nieuwe update van het Android besturingssysteem van Google, Android 4.3 Jelly Bean, is vanaf vandaag officieel beschikbaar. Zoals eerder door Google al aangegeven werd, is de stap van Android 4.2 naar Android 4.3 niet bijzonder groot. Qua uiterlijk en prestaties zul je dus niet veel verschil merken. De update brengt echter een aantal nieuwe features met zich mee.

De eerste nieuwe feature die met Android 4.3 komt is de mogelijkheid om vanaf de smartphone of tablet een draadloos beeldscherm te besturen. Deze optie was nog niet in voorgaande versies van het besturingssysteem beschikbaar. Een andere nieuwe feature is de mogelijkheid om de rechten voor elk apart Android account te bepalen. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde apps of bepaalde features uitschakelen voor specifieke accounts. Denk hierbij aan de mogelijkheid om in-app aankopen te blokkeren om te voorkomen dat een kind zonder het direct in de gaten te hebben de creditcard leegtrekt. De laatste nieuwe feature is de GPS WiFi. Android 4.3 zorgt ervoor dat je automatisch verbinding maakt met een WiFi netwerk als deze opgeslagen is in het systeem en dit netwerk bereikbaar is.

De nieuwe update van Android ondersteunt ook een aantal nieuwe technologieën. Er is ondersteuning toegevoegd voor BlueTooth Smart – deze technologie zorgt voor minder energieverbruik dan normale BlueTooth verbindingen – en OpenGL 3.0. De ondersteuning voor OpenGL 3.0 betekent dat games vanaf heden betere graphics zullen hebben. Android 4.3 ondersteunt ook het streamen van video in volledige HD resolutie. Voorheen was dit nog niet mogelijk. Dit gaat d.m.v. van specifieke API’s.

Het nieuwe besturingssysteem is vanaf vandaag beschikbaar voor alle kale Android smartphones – de Nexus modellen van de afgelopen twee jaar. Maar ook de variant van de HTC One en de Galaxy S4 die geen eigen software schil hebben zullen op korte termijn gebruik kunnen maken van Android 4.3. Voor alle andere smartphone gebruikers is het wachten totdat de fabrikant van de smartphone of tablet de update beschikbaar stelt.