In 2007 zette Apple de wereld van de mobiele telefonie op zijn kop. Met de Apple iPhone werd de smartphone geboren. Eerder waren er wel toestellen op de markt die een aantal andere foefjes konden dan enkel bellen en SMS’en (zogeheten Feature Phones) maar sinds de iPhone is de standaard van de gemiddelde mobiele telefoon veranderd.

In 2010 kwam er echter een geduchte concurrent voor Apple op de markt: de Android toestellen. Deze toestellen draaien op het Android besturingssysteem, een OS van Google dat gebaseerd is op Linux. Android is nu zo’n twee jaar op de markt en begint steeds meer aan populariteit te winnen. Momenteel draait 70% van alle verscheepte smartphones op Android.

De opmars van Android wordt vooral gedreven door het recente succes van Samsung. Samsung in het afgelopen jaar een aantal toestellen op de markt gebracht die goed in de smaak zijn gevallen bij het grote publiek.

Smartphones zelf zijn ook populairder geworden. Het afgelopen kwartaal is het aantal verkochte smartphones met 38% gestegen – een totaal van 217 miljoen smartphones. In het afgelopen jaar 2012 zijn er in totaal 700 miljoen smartphones verkocht. Apple heeft in het afgelopen jaar 135,8 miljoen smartphones verscheept tegenover 396,5 verscheepte Samsung smartphones.

Voor zowel Samsung als Apple toestellen geldt dat de meeste toestellen die verscheept worden ook daadwerkelijk verkocht worden. Bij Android toestellen van andere fabrikanten is dit niet het geval. Toch neemt Android een steeds groter deel in van de markt. Momenteel zijn er eigenlijk twee grote spelers op de markt: Apple en Samsung. Nokia, de voormalig marktleider op het gebied van mobiele telefoons, verscheepte 335,6 miljoen smartphones maar veel van deze verscheepte toestellen zijn oudere, budget toestellen.