We zijn nu al ruim vier maanden in het jaar 2013 waardoor de meeste cijfers van het afgelopen kwartaal inmiddels bekend zijn. En ook het afgelopen kwartaal is en blijft Android marktleider op het gebied van mobiele besturingssystemen voor smartphones. Android heeft haar marktaandeel weten uit te breiden tot 75% waardoor de strijd om de nummer 1 plek alles behalve een verrassing is.

Op de tweede plaats staat iOS, het besturingssysteem van Apple, met 17.3%. Het marktaandeel van iOS is het afgelopen kwartaal iets gezakt. Een deel van het marktaandeel van Apple wordt gesnoept door het opkomende Windows Phone, dat nu van niets naar iets is gegroeid.

Ondanks het feit dat Apple slechts 17,3% van het marktaandeel qua volume in handen heeft, liggen de winstcijfers van Apple toestellen beduidend hoger. Dit heeft te maken met het feit dat Apple enkel high end toestellen verkoopt waar dus een ruime winstmarge mee te behalen valt terwijl er ook veel budget toestellen met Android waar de winstmarge miniem is verkocht worden.

In het eerste kwartaal van vorig jaar lagen de verhoudingen nog anders. Android had een marktaandeel van 59,1% terwijl Apple nog een marktaandeel van 23% had. Toch zijn beide besturingssystemen samen dominant.

Het is afwachten of de iPhone 5S en iOS 7 straks verandering in de zaak kan brengen. Naar verluid zal iOS 7 een grote verandering t.o.v iOS 6 en vorige versies zijn terwijl na een ietwat teleurstellende iPhone 5 veel van de iPhone 5S verwacht wordt.