Een week geleden gaven verschillende marktanalisten aan dat BlackBerry in zijn handjes mag knijpen als er dit kwartaal überhaupt 1 miljoen BlackBerry Z10 toestellen over de toonbank gaan. Volgens BlackBerry is dit niet meer een vraag maar een zekerheid. Het Canadese bedrijf geeft namelijk aan dat het een mega order heeft binnengesleept.

BlackBerry spring teen gat in de lucht. Een onbekende koper heeft zich namelijk aangemeld om maar liefst 1 miljoen BlackBerry Z10’s af te nemen. Alhoewel BlackBerry zelf aangeeft dat het toestel boven verwachting verkoopt, zetten veel retailers en analisten daar vraagtekens bij. De meeste winkels in de UK hebben namelijk op het moment een overschot van de toestellen.

De BlackBerry aandelen begonnen dan ook alweer te zakken. Deze waren de laatste maanden uit een diep dal geklommen nadat BlackBerry keer op keer op schema lag en haar afspraken na hield. Ook het enthousiasme van de providers en de developers hielpen met het stijgen van de aandelen. Na de aankondiging van de mega order schoten de BlackBerry aandelen opnieuw met 8% omhoog.

BlackBerry is overigens erg cryptisch over de details van de mega order. De naam van de afnemer wordt niet genoemd, evenmin de contractduur en of het om een omruilactie gaat. 1 miljoen is een hoop toestellen en het is een aardige impuls voor BlackBerry die dit op het moment hard nodig heeft. Maar mocht het om een omruilactie gaan waarbij de 1 miljoen toestellen over een tijdsbestek van 5 of 10 jaar geleverd wordt, dan is het minder opzienbarend.

Maar hoe dan ook zullen er 1 miljoen BlackBerry Z10 toestellen meer verkocht worden. Wellicht helpt het positieve nieuws dan ook met het stimuleren van de verkoop van de toestellen.