De BlackBerry Z10 is inmiddels nu al een paar weken te koop in Canada en Groot-Brittannië. BlackBerry meldde de eerste week dat het toestel toe koop was indrukwekkende verkoopcijfers. Het optimisme voor de nieuwe BlackBerries met het BlackBerry 10 besturingssysteem is echter van korte duur. De verkoopcijfers zijn zowel in Canada als Groot-Brittannië na de eerste week gezakt.

Zowel in Canada als in Groot-Brittannië hebben de winkels een overschot aan BlackBerry Z10 toestellen. Aanvankelijk waren de toestellen snel uitverkocht. Dit had echter meer te maken met de gelimiteerde oplage dan met de daadwerkelijke populariteit van het toestel. Als gevolg hebben verschillende marktonderzoeksbureau’s de verwachtingen van BlackBerry voor het eerste kwartaal aangepast.

De laatste twee maanden voor de komst van de BlackBerry 10 toestellen heerste er nog een positieve stemming. BlackBerry wist op koers te blijven en wist developers, providers en zelfs investeerders te imponeren. Langzaam begint de positiviteit weer om te slaan naar negativiteit nu de BlackBerry Z10 de verwachtingen nog niet waar weet te maken.

Verschillende marktonderzoekers gaven aan van te voren aan dat de BlackBerry Z10 in het eerste kwartaal wellicht 1,75 miljoen keer verkocht zou worden. Momenteel mag BlackBerry in haar handjes knijpen als zij het toestel meer dan 300.000 keer weten te verkopen. Slechts enkele analisten houden nog stug vast aan de schatting van 1.0 miljoen verkochte BlackBerry Z10’s.

De BlackBerry Z10 moet nog naar de andere landen in Europa komen. Het zal in ieder geval niet aan een gebrek aan voorraad liggen. Als het goed is, zal de BlackBerry Z10 komende maand ook in de Benelux te koop zijn. Wellicht doet het toestel het daar beter. We hebben echter niet al te hoge verwachtingen. Groot- Brittannië is een van de landen in Europa waar de BlackBerry nog redelijk populair is en vanuit chauvinistische redenen doet de BlackBerry het nog relatief goed in Canada.