Fabrikanten die inzetten op budget toestellen en/of premium modellen zitten goed. Volgens een uitgebreid onderzoek van onderzoeksbureau Berg Insight blijkt de gemiddelde consument vaak voor een duurder model of juist een goedkoop model te gaan. De middenmoters worden percentueel gezien door het grote publiek vaker opzij geschoven.

Volgens het onderzoek groeit de markt voor smartphones nog steeds gestaag. Afgelopen jaar vlogen er wereldwijd 690 miljoen smartphones over de toonbank. Dit is bijna 50 procent meer dan het jaar ervoor. In 2011 werden er namelijk 470 miljoen smartphones verkocht.

Vorig jaar kwamen ook, een jaar naar de introductie van de dual core processor, de eerste reeks toestellen met een quad core processor op de markt. De populariteit van de dual core processors is het afgelopen jaar flink gestegen. Dit heeft mede te maken met het feit dat sinds afgelopen jaar ook goedkopere modellen zijn uitgerust met een dual core processor.

Maar ook toestellen met een quad core processor verkochten het afgelopen jaar goed. In totaal werden zo’n 40 miljoen exemplaren met een quad core processor verkocht. Een groot deel van deze toestellen waren Samsung Galaxy S3 modellen. Aangezien alle premium modellen, met uitzondering van de BlackBerry Z10 en de Nokia Lumia 920, over een quad core processor beschikken, verwacht het onderzoeksbureau Berg Insight dat het aantal toestellen met een quad core processor enkel zal toenemen.

Berg Insight geeft daarnaast aan dat over een aantal jaar alle smartphones minimaal dual core processor zullen beschikken. In Nederland is het al zo dat de meeste toestellen over minimaal een dual core processor beschikken. Alleen de budget modellen hebben nog een processor met een enkele kern. Dit zal echter mogelijk binnen een jaar veranderen.