Developers die apps voor de Sony Xperia Z willen ontwikellen krijgen straks een steuntje in de rug. Sony gaat namelijk ontwikkelaars bijstaan door ook de Sony Xperia Z toe te voegen aan het Android Open Source Project. Het zal hierdoor eenvoudiger zijn voor developers om te zien hoe hun apps draaien op de Sony Xperia Z.

Waarom is het ondersteunen van het Android Open Source Project door de Sony Xperia Z een pluspunt voor ontwikkelaars? Het zit als volgt. Bijna elke smartphone heeft naast het Android besturingssysteem ook een eigen software schil van de fabrikant. Zo beschikt de Sony Xperia Z een aparte software schil van Sony. Deze komt boven op de oorspronkelijke Android Jelly Bean schil.

Omdat de Sony Xperia Z straks deel gaat uitmaken van het Android Open Source Project, kunnen developers een zogeheten stockversie van Android op hun Sony Xperia Z plaatsen. Dit is een kale versie van Android, zonder de schil van Sony. Hierdoor is het makkelijker om apps te ontwikkelen voor en op een Sony Xperia Z.

Normaliter wordt dit alleen ondersteund door toestellen die van Google zelf zijn zoals de Google Nexus 4. De stock versie van Android is niet geschikt voor dagelijks gebruik. Een groot deel van de drivers ontbreken namelijk. Vanwege verschillende patenten kunnen deze niet vrijgegeven worden. Sony geeft aan dat zij op het moment werken om deze drivers op open-source basis alsnog aan te kunnen bieden. Vooralsnog is het aan te raden om te wachten met het installeren van deze stock versie.