Het Mobile World Congres in Barcelona is momenteel in volle gang en de eerste fabrikanten hebben al laten zien wat wij van hen de komende periode op het gebied van smartphones kunnen verwachten. Nokia liet onder andere de Nokia Lumia 520 en de Nokia Lumia 720 zien. ZTE zorgde voor een verrassing door de eerste smartphone met de nieuwe Snapdragon 800 CPU te presenteren.

Nokia was een van de eerste fabrikanten tijdens het congress om haar presentatie te houden. Nokia liet tijdens haar presentatie twee nieuwe toestellen uit de Lumia reeks zien. Het gaat om de Nokia Lumia 720, een middenmoter, en de Nokia Lumia 520, een budget smartphone. Beide toestellen zullen op het nieuwe Windows Phone 8 draaien.

Naast smartphones liet Nokia ook twee normale toestellen zien. De Nokia 301 is een goedkoop toestel dat ondanks het feit dat het geen smartphone is, nog steeds een aantal interessante features heeft. Het toestel beschikt onder andere over 3G ondersteuning. De Nokia  105 is de opvolger van de Nokia 1280 en is een spotgoedkoop toestel met een batterij dat een maand meegaat. Het toestel zal echter eerst alleen in Azië te koop zijn.

ZTE wist voor een verrassing te zorgen. De fabrikant uit China kondigde namelijk het eerste toestel met de nieuwe Snapdragon 800 processor. De ZTE Grand Memo heeft echter meer te bieden dan de razendsnelle processor. Voor een smartphone is de Grand Memo erg groot; het toestel beschikt over een beeldscherm van 5.7 inch.

De eerste ervaringen met het toestel zijn positief. De critici zijn minder te spreken over de buitenkant van het toestel die wat goedkoop af doet. Het steekt in ieder geval af bij de kracht die binnen in het toestel schuilt.