De eerste BlackBerry 10 toestellen zijn inmiddels nu een aantal maanden op de markt en de BlackBerry Z10 4G is inmiddels ook in Nederland te koop. Helaas zijn er voor de geïnteresseerden nog geen budget of midrange BlackBerry 10 toestellen verkrijgbaar. Voor de BlackBerry Z10 en de BlackBerry Q10, die binnenkort zal uitkomen, moet de volle pond betaald worden. De prijzen van deze toestellen zijn vergelijkbaar met andere high end toestellen.

Gelukkig belooft BlackBerry dat er ook budget BlackBerry 10 toestellen komen. Volgens het Canadese bedrijf zullen deze toestellen pas echter volgend jaar op de markt verschijnen. Wel zal er dit jaar nog een nieuw high end BlackBerry 10 toestel op de markt komen. BlackBerry geeft aan dat dit toestel de mogelijkheden van het nieuwe BlackBerry 10 pas echt goed zal laten zien.

Inmiddels is er voor iedereen die graag een budget BlackBerry 10 toestel ziet een foto verschenen. Naar verluid is op de foto het eerste BlackBerry 10 toestel uit de R-serie te zien. De R-serie zal de budget reeks worden voor het BlackBerry 10 platform en is te vergelijken met de populaire BlackBerry Curve reeks.

Het is nog niet bekend wat er qua specs in de BlackBerry R10 zal zitten. Wel wordt er aangenomen dat de BlackBerry R10 het met minder RAM werkgeheugen zal moeten doen. Ook zal de camera minder luxe zijn; men verwacht een 5 MP camera aan de achterkant.

Volgens een aantal bronnen zal de BlackBerry R10 ook over een SD kaartslot beschikken. Dit punt wordt echter nog betwist. Het gerucht gaat rond dat het toestel een 1.800 mAh batterij mee krijgt. Daarnaast geven verschillende bronnen aan dat de BlackBerry R10 al in de herfstperiode van dit jaar beschikbaar zal zijn. Aangezien BlackBerry eerder nog aangaf in het eerste jaar geen instapmodellen op de markt te brengen, is deze datum wellicht niet reëel.