Het is nu ongeveer 3 jaar geleden dat Stephen Elop het roer overnam bij Nokia. Samen met de komst van Elop werd er ook voor gekozen om volledig op Windows Phone te richten. En alhoewel het marktaandeel van Windows Phone, grotendeels dankzij de Nokia Lumia 920, het afgelopen jaar sterk toegenomen is, is Windows Phone nog steeds slechts een kleine speler op de smartphone markt. De Finse fabrikant heeft altijd het platform met een volle 100% overtuiging gesteund, maar er komen steeds meer signalen naar buiten dat Nokia niet tevreden is met de huidige situatie rondom het Windows Phone besturingssysteem.

Eén van de grootste bezwaren is de functionaliteit van Windows Phone OS. Deze loopt nog steeds behoorlijk achter op zowel iOS als Android. Zo kunnen de toestellen op Windows Phone OS geen volledige HD resolutie ondersteunen. Niet omdat de hardware van de toestellen dit niet aan kan, maar omdat het Windows Phone besturingssysteem dit niet ondersteund. Hetzelfde geldt voor quad-core processoren. Gelukkig is het Windows Phone besturingssysteem efficiënter dan Android waardoor het verschil qua prestates van een Windows Phone toestel met een dual-core processor en een Android toestel met een quad-core processor niet heel groot is.

Bryan Biniak, de vice president van het Finse Nokia, heeft inmiddels in het openbaar aangegeven dat Microsoft de ontwikkeling van het Windows Phone platform in een snellere vaart moet zetten. Het is de eerste keer dat Nokia openlijk kritiek uit op haar business partner. Biniak ergert zich eraan dat Microsoft slechts één maal per jaar een update ontwikkeld en daarom dus nooit de inhaalslag weet te maken die nodig is om de concurrentiestrijd met iOS en Android aan te kunnen gaan. Zo zal de nieuwe update voor Windows Phone waarschijnlijk niet eens dit jaar meer op de markt komen. De vice president geeft daarnaast aan dat zij zelf alles op alles gaan zetten om ervoor te zorgen dat alle belangrijke apps volgend jaar in ieder geval voor het platform verkrijgbaar zullen zijn.