Afgelopen week vond er een wisseling van de wacht plaats bij chipfabrikant Intel. Vanaf heden is Brian Krzanich de eindverantwoordelijke bij Intel. De afgelopen jaren gaat het bergafwaarts met Intel. Alhoewel Intel nog steeds dominant is op de desktop en laptop markt, heeft de producent van chips de boot gemist op het gebied van tablets en smartphones. Krzanich wilt het inhalen van deze achterstand een prioriteit maken.

Momenteel levert Intel wel chips voor smartphones en tablets maar de grote jongens zoals Nokia en Samsung maken nauwelijks of niet gebruik van intel processoren. De grootste concurrent van Intel, ARM, heeft wel een goede positie in deze markt weten te pakken. Daarnaast worden ook steeds meer chips door fabrikanten zelf geproduceerd waardoor deze markt niet afhankelijk is van Intel.

Het ging mis met Intel nadat het in 2007 een order van Apple afsloeg. Apple wilde aanvankelijk de eerste iPhone laten draaien op een Intel chip. Vanwege een foute berekening en inschatting verwachtte Intel dat zij enkel verlies zouden draaien op het leveren van chips voor de iPhone. De iPhone bleek echter een groot succes te zijn en de kosten voor het produceren van de chip bleek lager te zijn dan verwacht. Sindsdien probeert Intel, tot nu toe zonder succes, de achterstand in te halen.

Kersverse CEO Brian Krzanich gaf tegenover Businessweek aan dat Intel zich de komende tijd voornamelijk zal richten op het produceren van concurrerende chips voor smartphones en tablets. De bestuurder is overtuigd dat Intel ook hier succesvol kan zijn, zolang het bedrijf zich echt inzet op deze markt.