We hebben interessant nieuws voor Nederland. Want in Nederland betaal je namelijk het meest voor het voeren van telefoongesprekken van alle landen in Europa. In Nederland betaal je namelijk gemiddeld genomen rond de 14,7 eurocent per minuut. Dat kan blijkbaar veel goedkoper want in Litouwen betaalt men voor diezelfde minuut slechts 1,9 eurocent. Klinkt niet zo mooi maar wellicht ziet de toekomst er zonniger uit.

De Europese Commissie heeft onlangs een onderzoek verricht naar de kosten van het voeren van telefoongesprekken. De bovenstaande cijfers zijn dan ook afkomstig van het desbetreffende rapport. Uiteraard liggen de lonen en andere kosten in Litouwen ook een stuk lager waardoor het voor de hand liggend is dat de kosten stukken lager zijn. De goedkoopste landen om in te bellen zijn namelijk voornamelijk de lage lonen landen (Bulgarije, Roemenië, Litouwen, Letland en Polen).

Uit de statistiek van de Europese Commissie komen de gemiddelde kosten voor 60 seconden bellen neer op 9,1 eurocent. Nederland zit daar toch meer dan 50% boven. Omdat de lonen in Nederland eenmaal hoger liggen dan het Europees gemiddelde, is het logisch dat de prijzen boven het Europees gemiddelde komen te liggen. 50% boven het Europees gemiddelde is daarentegen wel erg veel van het goede.

Neelie Kroes, de vice-president van de Europese Commissie, heeft als doelstelling het promoten van één Europese markt op het gebied van telecom providers. De resultaten van het onderzoek beamen haar stelling dat het beschikken over nationale telecom providers i.p.v. telecom providers voor een Europese regio slecht voor de consument is omdat de prijzen dus te ver uit elkaar liggen.

Als het aan Kroes ligt, gaat de telecom markt in de toekomst open zodat de prijsverschillen tussen landen geminimaliseerd wordt. Vervelend nieuws voor bellers uit Litouwen maar voor ons Nederlanders (en Belgen, want ook in België betaalt men de hoofdprijs!) alleen maar goed nieuws.