Het 4G netwerk van KPN wordt langzamerhand in heel Nederland uitgerold. 4G is de nieuwe generatie mobiel internet en belooft vele malen (tot tien keer zo snel) sneller te zijn dan 3G internet. In de Verenigde Staten en een aantal andere landen in Europa is al een 4G network aangelegd. In Nederland zijn de verschillende providers dit jaar begonnen met de laatste voorbereidingen voor het network.

Maar wat is 4G internet als er geen smartphones zijn die hier gebruik van kunnen maken. Voorheen hadden alleen high end toestellen zoals de Samsung Galaxy S III en de iPhone 5 de mogelijkheid om met 4G internet te surfen. Reden dus voor KPN om het assortiment uit te breiden.

KPN kondigde gisteren namelijk aan dat de HTC One, de Sony Xperia Z, de ZTE Grand Era en de Samsung Galaxy Express binnenkort te koop zullen zijn via een abonnement bij KPN. De HTC One en de Sony Xperia Z vallen overigens wel in de high end prijsklasse. De Samsung Galaxy Express lijkt sterk op de Samsung Galaxy S III maar heeft mindere specs en zal daarom waarschijnlijk een lager prijskaartje krijgen.

Het is onbekend hoe veel de ZTE Grand Era gaat kosten. ZTE toestellen worden niet vaak in Nederland in combinatie met een abonnement aangeboden. Omdat het Chinese merk in Nederland nog niet erg bekend is, kan het zijn dat het toestel relatief goedkoop zal zijn in vergelijking met de features van het toestel.

De Sony Xperia Z zal uit het rijtje als eerst te koop zijn. Het toestel zal al vanaf 4 Maart verkrijgbaar zijn. Op 15 Maart zal de ZTE Grand Era te koop zijn. De HTC One en de Samsung Galaxy Express zullen respectievelijk vanaf 25 Maart en 5 April te koop zijn.

Je kunt op het moment bij KPN tussen twee verschillende bundels kiezen voor 4G internet: een 25 MBps bundel en een 50 MBps bundel. Het laatste is natuurlijk een stuk sneller en is vergelijkbaar met kabelinternet.