Het 4G netwerk van KPN is inmiddels beschikbaar en KPN stelt steeds meer smartphones beschikbaar die geoptimaliseerd zijn voor het 4G netwerk. Het 4G netwerk, waarbij 4G staart voor “Fourth Generation”, is vele malen sneller dan het oude 3G netwerk. De snelheid van 4G internet is in sommige gevallen zelfs 10x zo snel als de huidige 3G netwerken.

Omdat 4G zo snel is, overweegt KPN 4G in te zetten als vast internet op plaatsen waar het lastig om een vaste internetaansluiting aan te leggen. Alhoewel het in Nederland niet op veel plekken voorkomt, zijn er plaatsen waar het niet mogelijk is om kabel internet of DSL internet te nemen. Internetgebruikers in deze gebieden maken op het moment gebruik van mobiel internet of een satelliet verbinding.

Het zal echter nog een poos duren voordat deze optie aangeboden zal worden. Momenteel is het 4G netwerk namelijk enkel binnen de Randstad beschikbaar. Daarnaast speelt ook de capaciteit van het netwerk een grote rol. Steeds meer Nederlanders maken gebruik van een smartphone. Het surfen op een smartphone wordt ook steeds populairder. KPN wilt eerst de basis behoeften van het 4G netwerk kunnen voorzien, voordat zij het netwerk zullen aanbieden als alternatief voor vast internet.

Inmiddels is 94% van de huishoudens in Nederland online. De 6% van de huishoudens die niet online zijn, hebben hier bewust voor gekozen of hebben geen mogelijkheid om een internetabonnement af te sluiten omdat er geen kabels onder de grond liggen.