Volgens een studie die onlangs gehouden is door SimOnlyRadar blijken Nederlanders maandelijks bijna 500 MB aan mobiele data binnen te halen. De cijfers van SimOnlyRadar zijn niet gebaseerd op daadwerkelijk dataverbruik maar op ruwe schattingen aan de hand van ingevulde vragenlijsten.

Op de website van SimOnlyRadar kregen Nederlandse gebruikers de mogelijkheid om in te vullen hoeveel en hoe vaak zij gebruik maakten van verschillende internetdiensten en activiteiten op hun smartphone. Deze diensten- en activiteiten waren opgedeeld in verschillende categorieën zoals YouTube, E-mail, Whatsapp.

SimOnlyRadar heeft deze informatie maandenlang bijgehouden en aan de hand van deze informatie een minimum en een maximum aantal MB per maand berekend. Uit de afgelezen minimum en het maximum kwam een gemiddelde van 488 MB dataverkeer per maand uitrollen.

Uiteindelijk is dit niet het uiteindelijke verbruik. Het gemiddelde is gebaseerd op wat Nederlandse smartphonegebruikers verwachten te spenderen en is dus niet gebaseerd op harde cijfers.

Nu het aanleg van 4G netwerken in het land in volle gang is, kunnen we verwachten dat het maandelijks verbruik in de toekomst alleen maar zal toenemen. Telecom providers werken daarnaast ook aan het verbeteren van de capaciteit en snelheid van het bestaande 3G netwerk. Zaken als het streamen van audio en video worden hiermee aantrekkelijker. Wanneer ook de tarieven voor dataverbruik omlaag gaan, zal het maandelijks verbruik per Nederlander pas echt flink gaan stijgen.

De cijfers van SimOnlyRadar zijn handig voor teleocm providers omdat zij op deze manier kunnen zien welke databundels het meest interessant zijn voor Nederlanders. Aangezien de gemiddelde Nederlander verwacht 500 MB per maand nodig te hebben, zijn databundels met minder dan 500 MB voor veel gebruikers niet interessant.