In de strijd tussen mobiele besturingssystemen is de eerste en de tweede plaats ruimschoots bekend. Android gaat aan kop met een marktaandeel van meer dan 70%, gevolgd door iOS met een marktaandeel van ca. 20%. De strijd om welk besturingssysteem op de derde plaats zal staan woedt echter nog altijd voort. De twee grootste kanshebbers op het moment zijn Windows Phone 8 en BlackBerry 10 OS. Toch zijn er nog genoeg kansen om deze twee besturingssystemen in te halen.

Welke minder bekende besturingssystemen kunnen we nog verwachten? Er is project Tizen van Samsung, Firefox OS in samenwerking met Sony en er is Jolla Sailfish. Laatstgenoemde zullen we overigens deze maand nog in een toestel verwerkt zien. De voormalig CEO van Jolla Sailfish, Marc Dillon, liet tijdens een evenement in China vliegensvlug een oranje smartphone aan het publiek zien. Dillon gaf aan dat dit toestel het eerste Jolla Sailfish toestel is en dat het toestel binnen een aantal weken al te koop moet zijn.

Inmiddels is bekend gemaakt dat er op 20 mei een press release in Helsinki zal plaatsvinden. Men gaat er vanuit dat Jolla dit moment zal aangrijpen om het eerste toestel officieel aan het publiek te tonen. Er is tot nu toe vrij weinig over het toestel bekend, behalve dan dat het op Jolla Sailfish draait, een 5 inch beeldscherm heeft en oranje één van de mogelijke kleuren is.

Jolla heeft de datum van 20 mei inmiddels een speciale naam meegegeven: Jolla Love Day. Dat er op 20 mei iets spectaculairs rondom Jolla Sailfish in de planning staat, valt dus niet meer te ontkennen.