Het is voor velen bekend dat Samsung Mobile slechts een onderdeel is van een veel groter Samsung. Samsung heeft veel verschillende afdelingen waardoor het Zuid-Koreaanse bedrijf veel van de benodigde onderdelen voor smartphones zelf kan produceren. De mogelijkheid om een groot deel van de productie in eigen hand te houden levert Samsung een groot voordeel op.

Forbes deed een analyse naar de onderdelen in de Samsung Galaxy S IV en kwam tot de conclusie dat maar liefst 63% van de onderdelen van de Samsung Galaxy S IV door Samsung zelf gemaakt wordt. De voorganger van het toestel, de Samsung Galaxy S III, bevatte ook al relatief veel onderdelen van eigen makelij. Samsung doet er dit keer een schepje bovenop.

Forbes geeft aan dat de totale waarde van de onderdelen bij elkaar neerkomt op 236 dollar. De Samsung Galaxy S IV is hiermee iets duurder dan de Samsung Galaxy S III. De totale productiekosten van de onderdelen van dit toestel kwamen destijds uit op zo’n 203 dollar. Onder andere het beeldscherm, de processor en het werkgeheugen van de Samsung Galaxy S IV komt uit een van de vele Samsung fabrieken.

Het voordeel tegenover andere smartphone fabrikanten is dan ook groot. Apple besteedt de productie van onderdelen volledig uit aan derden. LG produceert alleen de beeldschermen en de batterijen van hun smartphones zelf en Sony produceert enkel zelf de beeldschermen en de camera modules.

Samsung heeft niet alleen een voordeel qua prijs maar ook kwa leversnelheid. Nokia en HTC hebben momenteel grote problemen met hun productielijn omdat hun leveranciers niet snel genoeg de onderdelen kunnen leveren. Dit heeft te maken met het feit dat Nokia en HTC van hoofdrolspelers zijn gedegradeerd naar middelgrote spelers. Het leveren van de onderdelen heeft niet meer de hoogste prioriteit. Samsung zal dit probleem niet hebben.

Als we deze feiten naast het enorme marketingbudget en het gigantische succes van het afgelopen jaar leggen, is het niet meer dan logisch dat Samsung de positie van marktleider voorlopig nog zal houden.