Alhoewel in Nederland 4G mobiel internet momenteel slechts in een aantal regio’s beschikbaar is, wordt er al hard gewerkt aan de opvolger van 4G mobiel internet. De Zuid-Koreaanse electronicagigant Samsung werkt momenteel aan het opzetten van een 5G netwerk. Dit netwerk is weer vele malen sneller dan 4G netwerken. Volgens de claims van Samsung is op dit nieuwe netwerk een downloadsnelheid van 1,25 GB per seconde mogelijk.

We hoeven 5G internet nog niet te verwachten. Samsung geeft aan dat dit netwerk pas in 2020 klaar zal zijn. We zullen het dus nog even met 3G en 4G moeten doen. Samsung heeft er echter voor gekozen om alvast vroeg te beginnen met het ontwikkelen van de nieuwe mobiele internetstandaard om straks één van de eerste smartphonefabrikanten met 5G toestellen te zijn.

Als Samsung dit 5G netwerk weet te realiseren en wanneer deze technologie van Samsung de wereldwijde standaard wordt, dan kunnen we onze borst natmaken. Het 5G is namelijk vele malen sneller dan 4G internet. Momenteel is de maximale snelheid van 4G mobiel internet 9,375 MB per seconde. Het 5G netwerk van Samsung zal dus meer dan 12 x zo snel zijn en de mogelijkheid bieden om een volledige HD film binnen een seconde binnen te halen..

De vraag is in hoeverre de ontwikkelingen voor 5G internet invloed zullen hebben op de beschikbaarheid en toekomstige ontwikkelingen van 4G internet. De drie grote telecom providers in Nederland (KPN, Vodafone en T-Mobile) hopen ca. eind 2014 4G internet aan alle klanten in Nederland aan te kunnen bieden. Overheden en multinationals tonen echter een grote interesse in 5G internet. Een super snelle mobiele internetverbinding werkt namelijk de verdere globalisatie van de wereldeconomie in de hand.