Wat is nu de beste smartphone? Het is een lastige vraag waarbij het antwoord vooral bepaald wordt door persoonlijke voorkeur. In Groot-Brittannië blijkt dat echter niet de voorkeur van de klant te zijn. De voorkeur van de verkoper wordt in veel gevallen klakkeloos overgenomen.

Wat raden de winkels in Groot-Brittannië aan? Volgens een Brits onderzoek van Informa Telecoms blijken dit vooral Android toestellen te zijn. De Samsung Galaxy S III en de Samsung Galaxy Note II worden het meest aangeprezen. Informa Telecoms maakte gebruik van zogeheten “mystery shoppers” om uit te vogelen welke toestellen populair zijn bij de winkels.

In dit onderzoek is niet alleen de persoonlijke mening van de verkopers meegenomen. Er wordt ook rekening gehouden met de mate waarin toestellen op de toonbank en in reclamefolders worden aangekondigd. De onderzoekers van Informa Telecoms baseren de resultaten van hun onderzoek op de winkels van O2, Phones4U, Carphone, Warehouse en 3.

Samsung wordt dus het meest aangeprezen. HTC en Apple werden ook aanbevolen maar minder vaak als Samsung. Sony, LG, Huawei, Motorola en BlackBerry werden daarentegen nauwelijks aanbevolen. Apple en Samsung werden een poos terug in Groot-Brittannië nog even vaak aanbevolen. De conclusie? Samsung heeft de afgelopen maand een behoorlijke provisie en goodies aangeboden aan Britse winkels.

Het kan ook te maken hebben met het feit dat Samsung de laatste maanden steeds populairder wordt. Vooral in Europa doet Samsung het ontzettend goed. Daarnaast is het duidelijk dat Samsung veel aandacht aan de Europese markt schenkt. Zo zul je veel meer Samsung spotjes dan Apple op TV zien. Apple domineert daarentegen het reclameblok in de Verenigde Staten.