Een aantal maanden terug dacht Sony er nog aan om de smartphone markt uit te stappen. De Xperia modellen waren redelijke toestellen, maar moesten het in het verleden toch altijd afleggen tegenover HTC, Apple en Samsung. De Xperia toestellen waren altijd net geen high end toestellen en Sony werd daarvoor altijd hard afgestraft.

De Sony Xperia Z blijkt echter te bewijzen dat het voor Sony de moeite waard is geweest om een high end toestel op de markt te brengen. Voorheen gaf Sony aan dat het heel moeilijk was om met een high end toestel winst te maken. Toch bracht het Japanse bedrijf onlangs de Sony Xperia Z uit. Het toestel is momenteel in Duitsland, Hongkong, Frankrijk en Japan al uitverkocht.

De Sony Xperia Z heeft als één van de eerste smartphones een volledig HD 5 inch beeldscherm. Zeker voor de Europese markt is dit nieuw. In Japan is weliswaar de HTC J Butterfly verkrijgbaar en in de Verenigde Staten kun je de HTC Droid DNA kopen. Deze toestellen hebben ook een volledig HD 5 inch beeldscherm. De HTC M7 zal echter over een kleiner beeldscherm beschikken.

Het succes van de Sony Xperia Z heeft ook te maken met een goede timing. Het duurt nog een maand tot twee maanden voordat de andere high end toestellen te koop zijn. De HTC M7 heeft vertraging opgelopen vanwege productie problemen met de camera. De Samsung Galaxy  S IV komt tussen April en Mei op de markt. De LG Optimus Pro G komt pas nog later uit.

Dankzij het succes van de Sony Xperia Z overweegt Sony langer te blijven in de smartphone markt en om ook met andere besturingssystemen te experimenteren. De Sony Xperia Z draait op Android, maar er gaan ook geruchten rond dat Sony het eerste toestel met het Firefox OS besturingssysteem zal maken.