De verspreiding van 4G internet in Nederland begint langzaam vorm te krijgen. Het 4G netwerk van KPN was als eerste gereed voor gebruik. Twee maanden geleden werd het 4G netwerk van KPN in de Randstad uitgerold. Concurrent T-Mobile heeft vandaag de planning rondom haar 4G netwerk bekend gemaakt.

Het 4G netwerk van T-Mobile zal dit najaar uitgerold worden. T-Mobile zal, net als KPN, beginnen met het uitrollen van Amsterdam en omgeving. Daarna zal het netwerk uitgerold worden in de regio Randstad. Uiteindelijk zal eind 2014 het uitrollen van het netwerk voltooid zijn. Op dat moment hebben alle T-Mobile gebruikers toegang tot 4G internet.

Het uitrollen van het 4G netwerk van T-Mobile verloopt dus vergelijkbaar met het uitrollen van het 4G netwerk van KPN. Een groot verschil met KPN is dat T-Mobile geen extra kosten rekent voor de overstap naar 4G. T-Mobile klanten die nu een data abonnement hebben met 3G internet kunnen straks zonder problemen gebruik maken van 4G internet.

De woordvoerder van T-Mobile geeft wel aan alleen gebruik gemaakt kan worden van de standaard snelheden van het 4G netwerk. Abonnementen met 4G internet zullen in meerdere smaken komen. Zoals verwacht, zullen de hogere down- en upload snelheden niet onder deze regeling vallen. Wil je dus echt optimaal gebruik maken van de mogelijkheden van 4G, dan zul je dus bij moeten betalen.

T-Mobile heeft nog geen informatie prijsgegeven over de tarieven van 4G abonnementen. Ook de verschillende down- en upload snelheden en (mogelijke) data limieten van de abonnementen zijn nog niet bekend. De komende maanden zal T-Mobile hierover meer informatie verstrekken.