De Ubuntu smartphone is helaas opnieuw uitgesteld. Liefhebbers van een smartphone die niet op Android maar op de Ubuntu distributie draait, moeten nog minstens een jaar geduld hebben. De Ubuntu is voorlopig uitgesteld tot 2014.

 

Gisteren kwam al wel een tablet met Ubuntu op de markt. Vandaar dat de verwachtingen voor de Ubuntu smartphone hoog waren. De geestelijk vader van Ubuntu, Mark Shuttleworth, komt helaas met slecht nieuws. De Ubuntu smartphone zal dit jaar in ieder geval niet meer het levenslicht zien.

Volgens Shuttleworth zijn het vooral de telecom providers die roet in het eten gooien. De providers willen het nieuwe besturingssysteem alvorens uitvoerig testen voordat het op het network toegelaten wordt. Het besturingssysteem moet compatible zijn met het network van de provider. Daarnaaast hebben providers er een handje van om graag hun eigen apps op een toestel met een abonnement te plaatsen.

Shuttleworth geeft aan dat er zowel high end als low end toestellen met Ubuntu in de planning zijn. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe Ubuntu fragmentatie van het OS gaat oplossen. Momenteel is di teen groot probleem met Android. Android 4.2 is de meest recente versie maar de meeste toestellen draaien nog op Android 3.0.

Shuttleworth geeft aan dat beide partijen willen voorkomen dat er net als bij Android fragmentatie ontstaat. Omdat Ubuntu eenvoudig is aan te passen, kan dat een lastige taak worden. In het geval van Android, plaatsen fabrikanten als Samsung en HTC hun eigen gebruikerslaag op het besturingssysteem. Hierdoor werkt ieder Android toestel weer net even anders.