Je staat er waarschijnlijk niet bij stil maar de wijze op een smartphone vastgehouden wordt zegt veel over de interne werking van je hersenen. Een onderzoeksteam van het Henry Ford ziekenhuis in Detroit kwam vandaag naar buiten met de conclusie dat er een verband zit tussen de smartphone gebruik en de interne werking van de hersenen.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de mensen hun telefoon aan de kant van de dominante hersenhelft plaatst. In de meeste gevallen gaat dit om de linker hersenhelft. Dit is de hersenhelft waar voor deze personen onder andere het taalcentrum gevestigd zit. Aan de andere helft zit het motorisch centrum. De meeste mensen die hun mobieltje aan de rechterkant van het hoofd plaatsen, waar zich de linker hersenhelft bevindt, zijn rechtshandig.

In totaal namen er 5.000 mensen deel aan het onderzoek. 68% van de deelnemers die rechtshandig waren, plaatste hun mobieltje aan het rechteroor. 72% van de deelnemers die linkshandig waren, plaatste hun mobieltje aan het linkeroor. Een klein deel van de deelnemers plaatste de mobiele telefoon aan de tegenovergestelde zijde van het hoofd en een voor een nog kleiner gedeelte maakte het niet uit aan welk oor de telefoon vastgehouden werd.

Het onderzoek is ook nuttig voor het aantonen van het invloed van mobiele straling op de hersenen. Wanneer uit onderzoek blijkt dat bepaalde ziektes vaker in een specifieke hersenhelft ontstaan, kan dit nu eenvoudiger teruggekoppeld worden naar gebruik van de mobiele telefoon.