Het gebruiken van de smartphone begint steeds een groter deel van onze dag in te nemen. Het is dan ook lang niet meer wonderbaarlijk dat de smartphone overal naar toe gaat. Zeker nu de lente begonnen is, zullen we als het zonnetje schijnt naar het zwembad of naar het strand gaan. Maar deze omgevingen zijn niet zo fijn voor de normale smartphone.

In de toekomst zal het wellicht minder gevaarlijk zijn voor jouw smartphone. Steeds meer fabrikanten hebben namelijk hun interesse geuit in het ontwikkelen van een waterdichte smartphone.

In 2011 kwamen de eerste waterdichte smartphones op de markt: de Samsung Galaxy Xcver en de Sony Xperia Go. Beide toestellen kunnen 30 minuten lang en tot een diepte van 1 meter onder water. De toestellen waren verder echter niet heel interessant; het waren namelijk in beide gevallen typische low end toestellen.

Dit jaar zorgt Sony echter voor een revolutie. De Sony Xperia Z is de eerste waterdichte smartphone met high end specs. Een 5 inch scherm met volledige HD resolutie en een razendsnelle processor zorgen ervoor dat het toestel momenteel voor veel consumenten erg interessant is.

Momenteel wordt er door fabrikanten gebruik gemaakt van twee verschillende technologieën voor het waterdicht maken van een toestel. Er is een methode waarbij gbruikt wordt gemaakt van kleppen. Deze kleppen sluiten de uitgangen van de telefoon aan de buitenkant af. De rand van het toestel is daarnaast ook volledig waterdicht waardoor er dus geen water meer naar binnen kan.

De tweede methode maakt gebruik van een nano-coating. Deze laag komt over de elektronica van het apparaat heen. Omdat de moleculen van de beschermende laag kleiner zijn dan water moleculen vormen deze een muur waar water niet doorheen kan. Sony en Samsung maken gebruik van de eerste technologie. Nokia zal een toestel met de tweede technologie op de markt brengen.

Voor de gebruiker is het handig om je geen zorgen te maken over waterschade. In het geval van waterschade is namelijk de garantie regeling niet van pas. In de Apple iPhones zit al een watersensor waardoor geconstateerd kan worden dat er waterschade is ontstaan. In dat geval kun je naar je garantie fluiten. In de toekomst zal dit dus anders zijn.