Eén van de minpunten van de huidige generatie Windows Phone 8 toestellen is dat zij het qua specs momenteel tegenover Android toestellen moeten afleggen. De meeste Windows Phone 8 toestellen moeten het nog met een dual core processor en een resolutie van 800 bij 480 pixels doen. Dit terwijl de nieuwe Android toestellen een volledig HD scherm hebben en een quad core processor hebben.

Volgens Microsoft zal Windows Phone deze achterstand binnen een half jaar inhalen. Microsoft werkt momenteel hard aan een update voor Windows Phone 8. Na deze update zal het voor fabrikanten mogelijk zijn om hun Windows Phone 8 toestellen flink te spekken met exotische hardware. Niet dat Windows Phone 8 het nodig heeft. Het platform draait razendsnel op een dual core processor. Bedenk dus hoe snel het besturingssysteem zal zijn op een quad core processor.

Maar dit is niet het enige. Na de update zal er ook op grafisch gebied meer mogelijk zijn. Zo zal Windows Phone 8 straks eindelijk hogere resoluties ondersteunen. Ook ondersteunt de nieuwe versie van Windows Phone 8 ook toestellen met een scherm van 5 inch en groter. Daarnaast liet Microsoft ook weten dat het platform straks overweg kan met Qualcomm processoren.

Als deze update straks uit is, kunnen fabrikanten Windows Phone toestellen op de markt brengen die qua specs ook kunnen concurreren met Android toestellen. Het is echter wel zo dat er straks Android toestellen op de markt komen met een octo core processor. De vraag is of smartphones van vandaag al optimaal gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van een octo core processor.