De titel klinkt als een natte droom van Steve Ballmer. Maar als je goed onderzoek doet naar iedere specifieke markt, zul je landen vinden waar het Windows Phone platform beter verkoopt dan iOS en Android. Alhoewel wereldwijd smartphones op Android of op iOS draaien, is er wellicht toch hoop voor Windows Phone als derde mobiele platform.

In zeven landen verkopen Windows Phone toestellen beter dan bijv. de iPhone. In Rusland, Oekraïne, Polen, Argentinië, India en Zuid-Afrika verkopen Windows Phone toestellen momenteel beter dan andere platformen. Het zijn voornamelijk Nokia Lumia toestellen die over de toonbank gaan.
De voornaamste reden voor het succes van Windows Phone is de prijs. De Nokia Lumia toestellen zijn eenmaal een stuk goedkoper dan de iPhone of high end Android toestellen. Alhoewel de iPhone in Nederland betaalbaar is vanwege de subsidie die je krijgt vanuit jouw provider, is het voor landen waar de lonen lager liggen lastig om de volle pond te betalen voor de Apple smartphone.

Houdt dit in dat Windows Phone de strijd aan kan met iOS en Android? Nee, Windows Phone heeft nog steeds slechts een klein deel van de markt in handen. Toch is het veelbelovend dat het platform in een aantal specifieke markten dominant is. Daarmee heeft Windows Phone in ieder geval een voorsprong op BlackBerry. De Canadese smartphone maker hoopt in ieder geval de derde positie op de markt te veroveren.

Het zal echter nog een poos duren voordat Windows Phone echt meetelt. Zelfs in de landen waar de Windows Phone momenteel het meest verkocht wordt, is het totale marktaandeel slechts 10%. Android heeft wereldwijd nog steeds ca. 70% van de markt in de handen.